София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грешката на Тодор Живков

Възродителният процес капсулира турците и създаде ДПС

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Когато т.нар. възродителен процес беше в разгара си, бях 3-4-и курс студент. Един ден през пролетта на 87-а или 88-а година, не помня точно, с Вихрен Бузов, сега професор по логика във Великотърновския университет и експерт по национална сигурност, правехме фитнес, както днес му викат. Вдигахме щанги в една заличка на стадион „Академик“.

Заговорихме се за преименуването на турците. Нямах специално отношение, ама пропагандата ни беше промила главите и викам – що, бе, като са в България, що да нямат български имена. А Вихрен, който беше комсомолски активист, вика – Да, бе. Представяш ли си, както сега се казваш Георги, от утре да се казваш Гюнер.

Това ме освести. Поставих се на мястото на турците. И разбрах какво става.

После Тодор Живков дръпна онази прочута реч, в която призова Турция да отвори границите и милиционерите се юрнаха да гонят хората от къщите им. Неколстотин хиляди души свиха бохчи, нарамиха куфари и тръгнаха към Турция.

Тези, които останаха, бяха тестото, от което Държавна сигурност и Ахмед Доган омесиха ДПС. И до днес си го ползват и бял хляб ядат, дето се вика.

Ако милиционерите не бяха сътворили т.нар. възродителен процес, българските турци по естествен път щяха да се впишат в нацията. Те даже вече се бяха вписали – имаха позиции навсякъде, имаше (и сега има) множество семейства между българи и турци и още преди БКП/ДС да почне да им сменя имената с автомати и БТР-и, мнозина от турците си ги сменяха сами, понеже това им даваше по-добри перспективи.

Но милиционерите натиснаха педала, турците се уплашиха и се затвориха в себе си и се отделиха. Нацията беше разделена.

Това е историческата отговорност на БКП, на Тодор Живков и в крайна сметка на Държавна сигурност.

Възродителният процес беше измислен в лабораториите на КГБ и на Държавна сигурност като инструмент за съхраняване на властта на комунистите и беше безскрупулно употребен. Употребява се и сега.

А в наши дни вече не е възродителен, а е патриотичен. Надига се вълна от комунистически патриотизъм и комунистическо православие. Забраняват се бурките, без тези, които ги забраняват, в живота си да са виждали бурки (фереджета). Подклажда се омраза срещу турците в България, срещу турците в Турция, срещу българите извън България (тия не плащат данъци, а искат да гласуват), срещу българите в България, които смятат, че България е европейска (еврогейове и соросоиди), срещу кого ли не.

Важното е да има срещу кого да се излива гневът. А гняв в България много.

Днес мнозина казват, че грешката на Живков е била, че не е изгонил всички турци от България. Досущ както някои хора обичат да казват, че грешката на Хитлер е, че не е избил всички евреи и цигани.

Диалектика.