София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Григор докосна мечтата, но малко не му достигна срещу Надал

Българинът отпадна от Australian open след 5-часова битка

7 годиниСпортни 6 Боряна Райчева

Григор Димитров беше близо до исторически за българския тенис първи финал на турнир от Големия шлем, но в крайна сметка отстъпи с 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6 срещу една от легендите в играта – испанеца Рафаел Надал – след близо петчасова битка на централния корт в Мелбърн.

Мачът вървеше на приливи и отливи и двамата тенисисти играха на върха на възможностите си, но накрая нервите на Надал се отазаха по-здрави.

В първия сет Надал направи един пробив, който му беше достатъчен за успеха.

Във втория сет двамата си размениха по два пробива и когато нещата вървяха към тайбрек, Григор отново проби сервиза на съперника си и изравни резултата.

В третата част двамата си размениха по един пробив и се стигна до тайбрек. В него също имаше разменени пробиви, но в края Надал посаза повече устойчивост и отново поведе.

Четвърият сет също беше решен с тайбрек, но печеливш беше Димитров. Той взе ранен аванс и го задържа, за да прати мача в решителната пета част.

В нея двамата печелеха подаванията си до 4-4. В 8-ия гейм Григор имаше две точки за пробив, но ишспанецът се защити чудесно и макар и трудно спечели. В следващия гейм българинът допусна пробив и след това Надал сервираше за мача. Той поведе с 30-0, но Григор изравни, след това равенството се повтори при 40-40. Григор отрази два мачбола, но при третия изпрати топката в аут и така Надал се класира за финала, където ще срещне Роджър Федерер.