София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Григор с втора победа в Бризбейн

Първата ни ракета надигра англичанина Кайл Едмънд

6 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Григор Димитров отново мина по трудния път с трисетова битка, но стигна полуфинал на турнира в Бризбейн. Българинът победи с 6:4, 6:7, 6:4 англичанина Кайл Едмънд за близо два часа и половина в мач, в който пак не липсваше драма.
Явно е писано годината да тръгне така за първата ни ракета, след като пак три сета трябваха за успех над Джон Милман в четвъртък.
В събота преди обяд българско време Димитров ще се изправи срещу Ник Кириос (Австралия) за място във финала на надпреварата, която спечели през миналата година. Григор този път бе уверен на първи сервис, печелейки 83 процента от точките с него, срещу 68 на британеца. Чувствително превъзходство в компонент, който в четвъртък не работеше добре при трудния успех над Милман.
Световният №3 проби само веднъж подаването на съперника при 4:3 в първия сет. Напълно достатъчно, като Григор не допусна да бъде пробит негов сервис-гейм, допускайки съперникът да стигне само два пъти до брейкбол.
Гришо бе рационален, на моменти отпускаше ръката и показваше разликата в класите, но пак мина през драма. В тайбрека на втората част Едмънд даде всичко от себе си - мощни удари, тичане и себераздаване за всяка точки. И стигна до решителна трета част.

Там Григор и британеца отново се вкопчиха в равностойна битка. При 4:4 настъпи драмата, когато Едмънд падна, след като стъпи накриво и се хвана за глезена. Британецът има проблем с травма там и очевидно се сгърчи от болка, а Григор спонтанно спринтира, прескочи мрежата и отиде да помага на съперника. Вдигна го и му помогна да иде до стола си, за да получи помощ от медицинско лице. Аплаузите от трибуните бяха първата реакция, а социалните мрежи пламнаха в одобрителни коментари за спортсменството на Димитров.
Той взе гейма си, а после проби веднага подаването на Едмънд и спечели мача, но дори не показа буйна радост, а поздрави гордия британец, коойто не се даде.