София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грип – как да се предпазим от него естествено?

Да накараме имунната ни система да работи правилно

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Зимата дойде, а с нея идват и грипните вируси, типични за всеки есенно-зимен сезон. Висока температура, болки в мускулите, отпадналост, мъчителна кашлица и огнено гърло. Всички познаваме добре симптомите на грипа. Помните ли колко пъти боледувахте миналата година? Това е ненужна статистика, ако болестта е минала без усложнения. Няма нужда да коментираме щамовете на грипа, какви частици от кои вируси съдържа и каква генетична смес ще ни атакува. Необходимо в случая ни е да разберем как да се предпазим от заразяване и как да изкараме болестта по-леко. В случая лекарите препоръчват противогрипна ваксина. Но има ли ефект тя върху грипните щамове? Това е въпрос, който много хора си задават, а някои, които вече са си я поставили, установяват, в по-късен етап, че това е било напразно, тъй като са изкарали вируса с пълна сила, въпреки ваксината.

Наскоро австралийски учени бяха провели изследване, което установи, че тазгодишната противогрипна ваксина е ефикасна едва на 10%. Това води до извода, че не е необходимо да си вкарваме в тялото отрови, които не ни предпазват от нищо.

Системата на имунитета зависи наполовина от наследствеността и наполовина от начина на живот. Трите опори, на които се държи имунитетът на човека са здравият сън, физическите натоварвания и балансираното хранене. Но за това се замисляме едва след като се разболеем.

Нека погледнем естествените, природни средства, които идват в помощ на имунната ни система. 

На първо място е необходимо да се храним разнообразно и пълноценно, да не пренебрегваме плодовете и зеленчуците и да не прекаляваме с въглехидратите. За това съветват и здравните специалисти. Важно е да се увеличат храните, които съдържат витамините А, В, С, Д, минералите цинк, селен, хром, противовирусни етерични масла /карамфилово, джинджифилово, ментово, лавадулово/, пробиотици - т.нар. добри бактерии, които се съдържат в киселото мляко кефира, българското кисело зеле и туршии, всички видове антиоксиданти.

Хапвайте често всички видове лук, чесън, бъз, люти чушки, лимони, ябълки, червено цвекло, пилешка супа, джинджифил, риба, сурови ядки и много чай, за да си набавите необходимите витамини и минерали.

Пчелните продукти са естествено средство за профилактика и лечение, познато от древността. Те са своеобразен концентрат от витамини, ензими, аминокиселини, хормони, антибиотици и др., които играят роля на медикаменти от естествен произход. Затова някои лекари съветват да използваме по-често прополис, пчелен прашец и пчелно млечице, за да бъдем по-здрави.

Закаляването също е в голяма помощ за изграждане на добър имунитет. Взимането на студен душ е форма на стрес, на който организмът реагира с изработването на голям брой антитела. Те действат до 48 часа. По тази причина закаляване трябва да бъде умерено. Препоръчително е всяка сутрин да вземате душ с постепенно понижаване на температурата на водата от 30 до 15 градуса.

Не на последно място – стресът води до намаляване на имунитета, затова трябва да компенсираме стресовите ситуации със смях. Положителните емоции и доброто настроение, както и интимните отношения с любим човек, повишават защитните сили на организма, Твърдението е доказано от учените, според които сексът веднъж или два пъти седмично може значително да засили имунитета.

Затова нека преборим грипа с много смях, вкусна и здравословна храна и повече интимни моменти с любимите хора, достатъчно сън и разбира се редовна физическа активност. И на финал - да не забравяме хубавото червено вино, според изследване, една чаша вино подпомага работата на имунната система и ни предпазва от вируси.