София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грипна епидемия е обявена в Стара Загора

Критичен е броят на заболелите и в Силистра

5 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

РЗИ-Стара Загора обяви грипна епидемия в областта от утре – 15 януари. Заради високата заболеваемост от грип през последната седмица учебните занятия ще бъдат спрени от 16 до 18 януари. Изследваните проби на болни лица показват наличие на циркулиращия грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи.

От РЗИ препоръчват на лечебните заведения за болнична помощ: да преустановят свижданията, лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ, да разкрият при възможност грипни кабинети; да преустановят работата на женските и детски консултации; да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации; да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

Препоръките към хората са ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства; болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение; при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Предпазните мерки са от особено значение за хората с хронични заболявания, както и за бременни жени и деца.

РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболеваемостта от грип и ОРЗ.

От началото на годината заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания рязко се покачи в цялата страна. Силистра е на косъм от обявяване на грипна епидемия. Много висок е броят на заболелите в Бургас и Ямбол, а пред епидемични нива са София, Смолян, Сливен и Пловдив.