София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ ОБХВАНА НЯКОЛКО ГРАДА В СТРАНАТА

ВЕЧЕ 5 ОБЩИНИ СА В ГРИПНА ВАКАНЦИЯ

9 годиниЗдраве 30 Боряна Райчева

Грипна епидемия беше обявена в 5 общини в страната. След ваканцията, обявена в Бургас миналата седмица, учебните занятия бяха отменени и в още 4 общини в страната в рамките на няколко дни.
Вчера беше обявена грипна епидемия във Варна, а 3 дни по-рано – в град Плевен. От днес още 2 града са засегнати от вирусното заболяване. От утре 28 януари училищата в Добрич, Каварна и Стара Загора също остават затворени за децата. Ваканцията в градовете ще продължи до края на седмицата.
Кметът на Каварна Цонко Цонев съобщи, че процентът на заболели деца в училищата днес е бил 50%. Детските заведения в морския град и съседния на него Добрич също остават затворени до 30 януари включително.
В Стара Загора броят на заболелите скочи двойно през последната седмица. Заради обявената грипна епидемия в града се отменят всички планови операции в лечебните заведения и консултации на деца и бременни жени.
Във Варна броят на заболелите е по-голям от средния за страната със съотношение от 236 на 10 000 души. Най-засегната е възрастовата група между 0 и 14 години. Детските градини в морската столица продължават да работят, но при строг филтър и строги мерки за осигуряване здравето на служителите.
Пред епидемия в момента е област Ямбол.
От Регионалния щаб за борба с острите респираторни заболявания призовават гражданите да избягват посещаването на събития от масов характер и при първи симптоми на грипа да бъде потърсена лекарска помощ.