София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грипната епидемия достига своя пик

От днес учениците в София са ваканция

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Половин България вече е в грипна епидемия. Учениците в София от днес са във ваканция. Те ще се върнат в класните стаи отново на 6 февруари, тъй като грипната ваканция се слива с междусрочната.

В детските градини и ясли се спазва строг контрол за прием на децата. Медицинският персонал проверява техния здравен статус преди да бъдат пуснати в помещенията на градините.

В грипна ваканция до сряда са училищата в Хасково и Ямбол, а до днес – в София-област, Бургас и Габрово.

В областите с обявена грипна епидемия се ограничават профилактичните прегледи, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците.

Достигнахме пика на грипа, който прогнозирахме, че ще бъде в края на януари. Около 121 хиляди са били болните през последната седмица. Дали ще е рязък спадът на заболеваемостта, ще стане ясно следващата седмица, каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Той изрази надежда, че случаите на грип ще намаляват, но подчерта, че винаги има риск от втора вълна.

В Националната референтна лаборатория на Центъра по заразни и паразитни болести за месец януари са били изследвани 772 материала, от които 273 са положителните проби. От тях около 240 са от групата Б - "Ямагата".