София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грипната епидемия в страната се разраства

Днес решават за грипна ваканция и в София

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Грипна епидемия е обявена в София област, Габрово, Ямбол, Бургас и Благоевград. Днес ще бъде решено дали да бъде обяване епидемия от грип и в София.

"По време на епидемия не бива да има паника. Трябва да се избягват болни хора, ползване на антимикробни кърпички и децата в грипна ваканция да не се хранят навън с много хора наоколо", посъветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

На входовете на детските градини децата ще бъдат щателно преглеждани за симптоми на грип. Болните няма да бъдат допускани.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.

Пред епидемия е и Русенска област.

По данни на Министерството на образованието заради грипна епидемия няма учебни занятия в общо 404 училища в цяла България.