София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грипът идва като "Мичиган" и "Хонконг"

Сега е моментът за ваксини, призова Ангел Кунчев

7 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Грипът тази година идва с имената "Мичиган" и "Хонконг". Двата щама ще върлуват на територията на страната през есенно-зимния сезон, посочи пред Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Двата щама ще изместят миналогодишния щам "Калифорния", познат още като свински грип. Той посочи, че никой не може да прогнозира с точност кога ще настъпи пикът на заболяемостта, тъй като грипът има потенциал да се променя и често пъти да ни поднася изненади. "В 90% от случаите обаче грипната вълна ни удря в края на месец януари и началото на февруари", допълни Кунчев.

Той подчерта, че сега е моментът за тези, които искат да се ваксинират да го сторят и обясни, че за изграждането на антитела са необходими 3 седмици, а често недоверието към ваксините е свързано с нереалистичните очаквания на хората.
"Нейната цел е да предпази от щамовете на грипа, но не може да гарантира, че няма да се разболеем от респираторни заболявания", посочи епидемиологът.