София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Груби политически манипулации – безчувствено общество

Коментар на Нора Стоичкова

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Добър вечер, вие сте с рубриката Нашият коментар по ТВ Евроком и с мен Нора Стоичкова.

Упрекват обществото, че останало безчувствено пред протеститите на майките на деца с увреждания, които преди няколко дни пренощуваха под прозорците на Борисов в триъгълника на властта.

Уважаеми дами и господа, колеги – за кое по-напред днес да се вълнува обществото, заливано само в последната седмица със следните новини:

Вече пети ден убийството на тв водещата Виктория Маринова не слиза от праймтайма и съпътстващите новини за задържането на циганина убиец, за нарастващо напрежение както сред властта, така и в Русе, пък и по страната, съвсем нажежиха обстановката. За капак – снощи рокери нахлуха в ромската махала на убиеца и това предизвика засилено полицейско присъствие. След дъжд – качулка, ако питате роднините на убитата Виктория.

Миналият петък вечер пък някакъв мигрант нападна без видима причина съпругата на Волен Сидеров – Деница.
В понеделник Корнелия Нинова обяви, че започва консултации по вота на недоверие.

В същия ден лидерът на БСП беше атакуван и от 50 видни имена на вътрешно-партийната опозиция, заради новоизбрания главен редактор на Дума – Йордан Мичев.

Във вторник се разбра за арести на някакви „доктори” седнали да търгуват с лекарства за онкоболните, като буквално са оставяли без лечение умиращите от рак хора.

В сряда майките на децата с увреждания зависнаха под прозорците на МъСъто на Борисов. В отговор Борисов даде на напъдения от Изпълнителното бюро на БСП бизнесмен Георги Гергов лично от Корнелия Нинова – цели 43 млн лева за някакъв недовършен обект във Варна, познат сред местната общественост като „Дупката”.


Не. Не казвайте, че парите ги е отпуснала Варненаската община, а не Борисов, защото варненският кмет си е негов. Второ, тези пари Гергов ги взе съвсем не случайно – Лично Корнелия Нинова намекна във Фейсбук профила си, че вероятно с тези пари ще се плаща на вътрешната опозиция, за да я отстранят от поста. И е права. Групата на 50-те използва всеки повод, да й вгорчи живота. Да се чуди човек, защо като тъй им пречи г-жа Нинова и толкова много искат БСП да се гушне под завивките с ГЕРБ, защо вкупом не се изнесат нейде из партийните структури на ГЕРБ. Да им се види реалната мощ на тези прехвалени и малко превтасали партийни бухти…

Е, как при толкоз бурни медийни времена, обществото да се вторачи в един единствен проблем, че да рипне на палатка пред Министерския съвет.

От друга страна как обществото да съчуства и да се бие за повече права и пари за майките на децата инвалиди, като отглежда собствените си деца с остатъка между плащанията на сметките за храна и насъщни нужди. Как въобще се търси подкрепа само за една група деца, сякаш здравите деца на България нямат специфични нужди! Нима не е специфична нуждата на едно дете от родителска грижа, като в същото време същата система, която убивала инвалидите, принуждава родителите им да се хващат и за допълнителна нископлатена почасова работа, без да им се плащат реалните осигуровки и застраховки. И за тях остават едни 35 лева детски, а родителите им вечно ги няма. Или пък просто са на гурбет в чужбина, а те растат как да е с бабите си.


Въобще, когато упрекваме хората, че не правели това или онова, което според разни анализатори трябвало било да правят, нека се има предвид също, че обществото ни е подлагано през последните 30 години на безмилостни полит-технологии, които убиха и последната вяра в спонтанността на площадните протести. Не твърдим, че продължаващият от месеци протест на майките на децата с увреждания е планиран и скроен. Но тъй както едни могат да изразяват свободната си воля да протестират, други могат да не припознаят същата кауза за своя. И да бъдат упреквани и обиждани, че не са се изнесли на палатка пред МъСъ и не искат оставката на правителството, е най-малкото несправедливо.