София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гръцки пенсионери започват мащабен протест

Причината е орязване на пенсиите

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Гръцките пенсионери започват мащабни процеси в цялата страна. Надигането е срещу поредното намаляне на пенсиите. Днес е организирана първата демонстрация пред министерството на финансите в Атина.
Новото орязване от края на тази година ще засегне около 30% от пенсионерите, такива са прогнозите на Министерството на социалното осигуряване.

Според Министреството на социалното осигуряване около 30% от пенсионерите ще са засегнати от новото орязване от края на тази година. Според икономисти на опозицията всички гръцки пенсионери ще получават поне 18% по-ниски пенсии, съобщи БНР.

Съюзът на пенсионерите изпрати обръщение до гръцките депутати с искане преди всичко да не се гласуват новите мерки, а също и да не се намалява необлагаемият минимум за пенсионерите.
Протестиращите възрастни споделят пред гръцките медии и институции, че са стигнали до положение, в което средствата дори не им стигат за лекарства и храна.