София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гръцкият парламент прие строгите мерки за икономии в страната

Те предвиждат увеличение в много данъци и такси

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Парламентът в Гърция прие новите мерки за икономии в страната снощи. Проектът беше приет със 153 гласа „за“ от общо 300 народни представители.
Новите текстове предвиждат скок в редица данъци и такси. И още - създаването на нов фонд за управление на средствата от приватизацията.
С тези икономии Гърция се надява да събере допълнително близо 2 млрд. евро, с които да започне да връща дълга си към МВФ и ЕС в размер на 3,5 мрд. евро. За целта ДДС в южната ни съседка се вдига от 1 юни с 1% и става 24 %. Облекченията за островите също отпадат, скок ще отбележи и данъкът за автомобилите. Освен това парламентът прие поскъпване при цигарите, алкохола, кафето и телекомуникационните услиги.
Премиерът Алексис Ципрас беше категоричен, че мерките са част от обещанието, което той е дал на Европа. Пакетът от икономии беше остро разкритикуван от опозицията в страната, а хиляди гърци излязоха под прозорците на Парламента в знак на недоволство с приетите реформи. Припомняме, че по-рано този месец управляващата СИРИЗА наложи променив пенсионното осигуряване и работната заплата. Ципрас изрази надежда, че вчера приетите икономии ще са „последната жертва, която народът ще трябва да плаща“