София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГРЪЦКИТЕ ФЕРМЕРИ ГОТВЯТ НОВИ ПРОТЕСТИ

НЕДОВОЛСТВОТО Е СРЕЩУ ОРЯЗВАНЕТО НА ПЕНСИИТЕ И ПРОМЕНИТЕ В ОСИГУРОВКИТЕ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В неделя Съвета на фермерите в Гърция се събира на последно заседание, за да реши окончателно кога започват протестите. От аграрните райони се подготвят да излязат заедно с тракторите си по пътищата в страната. Предвидената пенсионна реформа и промените в данъчното облагане на фермерите създават напрежение в аграрния сектор. От своя страна гръцкото правителство продължава да води преговори с кредиторите. Едно от условията на кредиторите за получаване на следващият транш финансова помощ е да има промени в размера на пенсиите и в сумата за осигуряване, предаде БНР.

Йоргос Палурас – член на фермерския съюз заяви, че през този месец фермерите са в готовност да започнат поетапни протести по пътищата.
Както се очакваше гръцката опозиция отказа да обсъжда плана за промени и изцяло подкрепи не само фермерите, но и всички засегнати от орязването на пенсиите, заплатите, и сливането на петте пенсионни фонда в един.
Припомняме, че кредиторите оказват силен натиск върху правителството на Ципрас за провеждането на тежки реформи.