София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Груевски има 20 дни, за да състави новото македонски правителство

Албанските партии имат радикални искания

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът на Македония през последните 10 години и лидер на победилата на изборите на 11 декември ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски получи мандат за съставяне на правителство и има 20 дни, за да се опита да изпълни мисията, информират македонските медии.

ВМРО-ДПМНЕ има 51 мандата от 120 в местния в парламент и ѝ трябват поне още 10 за мнозинство. Бившите комунисти, водени от кмета на Струмица Зоран Заев, имат 49.

Възможните коалиционни партньори и за двете партии са в албанския сектор. Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети има 10 депутати, БЕСА е с 5 депутати, Алианс на албанците -  с 3 и Демократичната партия на албанците (ДПА) – с двама.

БЕСА и Алиансът на албанците вече обявиха, че няма да участват в правителство на Груевски, ДСИ засега изчаква.

Всички албански партии поставят трудно изпълними условия за подкрепата си – въвеждане на албанския като втори официален език на цялата територия на Македония, узаконяване на двойното гражданство, нови герб, химн и национално знаме, както и действия за бързо приемане на страната в ЕС и НАТО.

Груевски заявява в интервю за скопския „Дневник“, че ако Демократичният съюз за интеграция реши да направи коалиция не с победилата на изборите партия, а със социалистите, това ще бъде нарушение на принципите и на нормалната логика.

Ако това стане, казва Груевски, ВМРО-ДПМНЕ ще излезе в опозиция, но бъдете уверени, че ще се върне триумфално във властта и най-малко за два мандата.

Според повечето прогнози Груевски има добри шансове да се споразумее с лидера на ДСИ Али Ахмети, но вероятността мандатът да отиде при СДСМ също е голяма, понеже някои западни посланици лобират за това.