Гледай
на живо

Губернаторът на Хаваите се извини за фалшивата тревога за балистична ракета

Хората получили съобщение, че балистична ракета лети към Хаваите

Губернаторът на Хаваите се извини на жителите за фалшивата тревога с балистичната ракета и обяви, че започва мащабно разследване на случилото се.

Пропомняме, че в събота сутрин жителите на Хавайските острови  получили съобщения на телефоните си, подадени от местната служба за извънредни ситуации, че към Хаваите се приближава балистична ракета. В тях пишело, че заплахата е реална, а не става въпрос за учение. Настъпила е паника и хаос сред населението.

Оказва се, че служител е натиснал грешен бутон и това е причината за изпращането на тревожното съобщение. "Знам, че това което се случи днес е напълно неприемливо, много хора от общността ни са били сериозно засегнати. Дълбоко съжалявам за болката и объркването, което мнозина са изпитали. Аз също съм страшно ядосан и разочарован, че такова нещо се е случило. Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че това няма да се повтори.", каза Дейвид Айджи, губернатор на Хаваите.

И въпреки последвалото опровержение на информацията, много хора са били сериозно засегнати от фалшивата новина.

Този инцидент се случва на фона на провокациите на Северна Корея и разменените остри реплики между лидерите на двете държави. Поради тази причина миналата година Хаваите подновиха месечните тестове на сирените си за ядрена атака в подготовката си за потенциално изстрелване на ракети от Северна Корея.

Сирените за ядрена атака не са използвани от 80-те години на ХХ век – от времето на Студената война.