София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Губернаторът на Хаваите се извини за фалшивата тревога за балистична ракета

Хората получили съобщение, че балистична ракета лети към Хаваите

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Губернаторът на Хаваите се извини на жителите за фалшивата тревога с балистичната ракета и обяви, че започва мащабно разследване на случилото се.

Пропомняме, че в събота сутрин жителите на Хавайските острови  получили съобщения на телефоните си, подадени от местната служба за извънредни ситуации, че към Хаваите се приближава балистична ракета. В тях пишело, че заплахата е реална, а не става въпрос за учение. Настъпила е паника и хаос сред населението.

Оказва се, че служител е натиснал грешен бутон и това е причината за изпращането на тревожното съобщение. "Знам, че това което се случи днес е напълно неприемливо, много хора от общността ни са били сериозно засегнати. Дълбоко съжалявам за болката и объркването, което мнозина са изпитали. Аз също съм страшно ядосан и разочарован, че такова нещо се е случило. Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че това няма да се повтори.", каза Дейвид Айджи, губернатор на Хаваите.

И въпреки последвалото опровержение на информацията, много хора са били сериозно засегнати от фалшивата новина.

Този инцидент се случва на фона на провокациите на Северна Корея и разменените остри реплики между лидерите на двете държави. Поради тази причина миналата година Хаваите подновиха месечните тестове на сирените си за ядрена атака в подготовката си за потенциално изстрелване на ракети от Северна Корея.

Сирените за ядрена атака не са използвани от 80-те години на ХХ век – от времето на Студената война.