София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гудни Йоханесон спечели президентските избори в Исландия

Той получи 39,1 на сто от гласовете

8 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Независимият кандидат за президент на Исландия Гудни Йоханесон печели проведените вчера избори за държавен глава, предаде Франс прес.

Йоханесон получи 39,1 на сто от гласовете, което беше по-малко от очакваното. На второ място остана независимата кандидатка Хала Тоумасдотир с 27,9 на сто от гласовете, показват окончателните резултати, обявени от обществената телевизия.

Йоханесон се явява за първи път на избори. Той обяви победата си още през нощта пред екипа на своята кампания.

Исландският държавен глава има предимно представителни функции. По-важните парламентарни избори са насрочени за есента.

Бившият премиер Давид Одсон остана на четвърто място с 13,7 на сто от гласовете. Трето място зае писателят Андри Магнасон с 14,3 на сто.

Президентските избори в Исландия се произвеждат на един кръг. За победа е достатъчно да се получи обикновено мнозинство от гласовете и не е задължително кандидатът да преодолее 50-процентова бариера.

Гудни Йоханесон ще встъпи в длъжност на 1 август. В предизборната кампания той обеща да подкрепя институциите на пряката демокрация, включително произвеждането на референдуми.