София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гугъл махна „Преглед на изображението“

Интернет търсачката сключи споразумение с Гети Имиджис

6 годиниТехнологии 29 Боряна Райчева

Връзката "Преглед на изображението" в Гугъл Изображения вече не съществува. Гугъл обяви няколко промени в търсенето на изображения днес като една от тях е премахването на опцията за проверка на изображение, без да посещаваме сайта, който го намира. Такова е споразумението между Гугъл с "Гети Имиджис“.

„Гети имиджис“ е портал за стокова фотография, която продава работата на илюстратори и фотографи на различни компании и медии. Компанията се оплака от интернет търсачката, защото изображенията ѝ могат да се открият и свалят твърде лесно без необходимия лиценз или разрешение. "Дейността на Гугъл неблагоприятно засяга не само нашите сътрудници, но и животът и поминъкът на художници по света, настоящи и бъдещи", казват от портала за фотография.

Друга част от споразумението между двете компании е, че Гугъл премахва и бутона "Търсене по изображение". Вместо това потребителите ще могат да използват обратното търсене на изображения, което позволява дадена картинка да бъде плъзната и пусната директно в лентата за търсене на Гугъл Изображения и да бъдат открити съответстващи изображения в мрежата.

„Гети имиджис“ изрази задоволство от действията на интернет търсачката

и съобщи, че изтегля жалбата си до Европейската комисия.