София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гьокче си отива, идва Хасан Улосой

Турция сменя посланика си в България

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Досегашният турски посланик в България Сюлейман Гьокче ще бъде сменен и на негово място в София пристига Хасан Улусой, съобщава вестник „Хюриет“. Гьокче ще поеме дипломатическата мисия на Турция в Гватемала.

Гьокче, който е заемал различни длъжности в посолствата на Турция в Рим, Кабул, Лондон и Вашингтон, както и високи позиции в Министерството на външните работи, пристигна в България в края на 2013 година.

През последните две години дипломатът беше замесен в основаването и политическата дейност на партията на бившия председател на ДПС Лютви Местан – ДОСТ. Различни български организации и политически партии на няколко пъти искаха Гьокче да бъде изгонен от България, но официални действия в тази посока не бяха предприети.

Според слухове смяната на посланика е била договорена между Бойко Борисов и турския президент Ердоган по време на посещението на българския премиер в Турция преди около месец.