София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гърция гради ракетен щит срещу Турция

По островите в Средиземно море ще бъдат разположени защитни съоръжения

7 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Гърция планира да изгради "интелигентен ракетен щит" по острови със стратегическо значение в Егейско море, така че те да се превърнат в своего рода "непотопяеми самолетоносачи", откъдето да бъдат парирани евентуални набези от изток по въздух и вода, пише в. "Етнос".

Според изданието новата военна доктрина в скоро време ще бъде внесена за обсъждане в Правителствения съвет по външните работи и отбрана, както и в компетентната комисия към парламента. Не се споменават конкретни държави, но Турция е единствената държава на изток от границите и териториалните води на Гърция.

В началото на годината напрежението между двете държави - членки на НАТО, нарасна заради спорни ненаселени островчета в Егейско море, разположени между гръцкия архипелаг Додеканези и югозападното континентално крайбрежие на Турция.

Управляващите в Атина са единодушни, че изграждането на такъв "интелигентен" ракетен щит по някои егейски острови ще е по-изгодно от купуването на нови бойни самолети и кораби и че с тази модернизация ще бъде ангажирана и финансово подпомогната и местната оръжейна промишленост.

Вестникът твърди, че вече са започнали разговори с "Локхийд Мартин" за изработването на договор за модернизация на изтребителите Ф-16 на гръцките военновъздушни сили, като наред с това се очаква да започнат и разговори за модернизацията на френските самолети "Мираж" 2000 и 2000-05.

Програмата за модернизацията на самолетите Ф-16 ще възлезе на 1,5 млрд. евро и плащанията по нея се предвижда да приключат в рамките на десет години. Първоначалните разговори са се водили само за модернизацията на 95 самолета Ф-16. За останалите 35 самолета Ф-16, които са по-стара модификация, се търси купувач. За жалост за тях бе пропуснат шансът да бъдат продадени на България, пише още изданието.