София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЪРЦИЯ И МВФ „СКЪСАХА“ НИШКАТА НА ПРЕГОВОРИТЕ

ДОНЛАД ТУСК: НЯМА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА ХАЗАРТ!

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Късно снощи техническият екип на Международния валутен фонд (МВФ) е напуснал преговорите с Гърция поради сериозни разногласия.
„Налице са големи различия между нас по повечето от ключовите сектори“ споделя говорителят на МВФ Джери Райс, цитиран от агенция Ройтерс.
Ябълката на раздора и този път се оказаха пенсиите, данъците и финансирането на бюджета на Гърция. От фонда обаче допълват, че това не е окончателен провал на преговорите.
Гръцката делегация също е отпътувала обратно за Атина, предаде Ройтерс.
Алтернативата пред Гърция е фалит в края на месеца, ако страната не успее да плати наведнъж 1.6 млр. евро на МВФ. Последиците могат да доведат до изпадане на Гърция от еврозоната. Според експерти този краен ход ще се повлияе значително върху финансовите пазари и състоянието на европейската икономика.
Вчера председателят на европейския съвет Доналд Туск отправи директно предупреждение към крайнолявото гръцко правителство с думите: „Няма повече време за хазарт“, а кредитната агенция Standart & Poor`s отново намали кредитния рейтинг на Гърция до ниво CCC.
Припомняме, че германското правителство беше против трета програма за подпомагане на съседката ни, но предложи спасителният план да бъде удължен до края на март 2016г.
След приключване на Срещата на върха на държавите от Европейския съюз, Латинска Америка и Карибския басейн вчера, президентът на България Росен Плевнелиев сподели опасенията си, че България ще бъде най-засегната от евентуален банкрут на Гърция. Поради тази причина министър-председателят, министърът на външните работи и министърът на финансите са ангажирани с внимателно проследяване на хода на преговорите.