София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гърция и Русия размениха остри реплики за Македония

Атина предупреди Москва да не се намесва във вътрешните работи на страната

5 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

Руското външно министерство публикува във вторник (14 януари) изявление, изразяващо загриженост за "нестабилността" в Гърция след ратифицирането на конституционните промени в Република Македония. Гърция отвърна с предупреждение към Русия да не се намесва във вътрешните й дела.  

Русия последователно се противопостави на разрешаването на спора за името на Македония, който се очаква да отвори вратите на страната без излаз на море за членство в НАТО.  От Москва коментираха, че решението за поправките в Конституцията на балканската страна "е наложено отвън и не отразява волята на народа". „Това е в нарушение на македонския закон. Позицията на президента на Република Македония и мнението на мнозинството от населението, които отхвърлят договора от Преспа, се пренебрегват ", твърдят от Москва. "За взривоопасността на ситуацията, която има потенциала да подкопае стабилността и сигурността на Балканите, красноречиво свидетелстват и последните събития в Гърция – излизането от правителствената коалиция на лидера на "Независими гърци" Панос Каменос, която се обяви против Преспанския договор, започване на процедурата по вот на доверие към кабинета – посочиха от Руската федерация - Трябва да се отбележи, че в Атина прокарват преспанската сделка, заобикаляйки мнението на гражданите на страната, за референдум по този въпрос, засягащ изконните национални интереси, не става дума".

От своя страна гръцкото министерство заявява в съобщение, разпространено снощи, че "позоваването на вътрешни политически процеси в приятелски страни от руското министерство на външните работи" "дава храна за едно обяснимо учудване, доколкото пренебрегва (...) демократичната работа на институциите в Гърция, конституцията на която има ясни разпоредби за посрещането на всяка евентуалност във вътрешния политически ред, който със сигурност не е уместно поле за коментар от трети страни". Министерството посочва, че това "не съответства на равнището, което характеризира отношенията Гърция - Русия и трайните връзки на приятелство между народите ни".

Министерството на външните работи на Гърция призовава международните си партньори "да уважават духа и буквата на (Преспанското) споразумение и да приветстват обстоятелството, че политическите ръководства на двете страни демонстрираха нужната политическа смелост да достигнат до решение по един особено трънлив въпрос, като защитят същевременно националните си интереси."

"Преспанският договор допринася още от момента на неговото подписване за укрепването на стабилността и мира на Балканите. Той представлява международно признат модел за разрешаване на спорове между две независими суверенни държави под егидата на ООН без каквато и да е намеса на трети страни", се казва в изявлението от Атина, цитирано от ТАСС.

В заключение от гръцкото ведомство изразяват увереност, че Русия "ще зачита чувствителността на гръцкия народ по отношение употребата на името Македония" и отсега нататък ще използва за страната"новото конституционно име съответно Северна Македония" и "най-важното – ще се въздържа от аналогични изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция".

Отношенията между Гърция и Русия, които изглежда са достигнали рекордно ниско ниво, традиционно са били изненадващо добри. Членката на НАТО Гърция се обвърза с Москва срещу водена от САЩ война срещу Сърбия през 1999 г. През последните години обаче отношенията между двете православни страни се влошиха. Успоредно с това, Русия значително подобри отношенията си с гръцкия враг - Турция.