София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гърция не отстъпва за името на Македония

Двамата министри на външните работи разговаряха в Атина

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Македонският министър на външните работи Никола Димитров разговаря в Атина с гръцкия си колега Никос Кодзиас в опит да преодолее дългогодишния спор за името, който блокира усилията на Скопие за членство в НАТО и ЕС.

Въпреки че оцени положително политическите промени в Скопие и новия тон в двустранните отношения Кодзиас даде да се разбере, че Гърция ще вдигне ветото само, ако Македония си промени името.

„Гърция подкрепя териториалния интегритет на страната, без интервенции от трети страни. Ние сме против налагането на санкции на нашия съсед. Наясно сме, че нашият съсед иска да стане член на някои организации, подготвени сме, но първо трябва да се реши спорът с името“, коментира гръцкият външен министър.

По-рано управляващите в Скопие обявиха, че са готови на промяна на името на Македония, за да може да бъде приета страната в международните организации, към които се стреми.