София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гърция отхвърли предложеното име за Македония

От кабинета на Ципрас искат да има географско определение

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След радостната вест за постигнатия напредък между  Зоран Заев и Алексис Ципрас на срещата на върха в София по отношение на името на Македония, местни медии в южната ни съседка съобщиха вчера, че тамошните политици не одобряват названието Инденска Македония.
 
Гръцката опозиция реагира изключително остро, като в редиците й имаше и представители на партии, които за проведе път повториха, че не биха приели каквото и да е име съдържащо думата „Македония“.
 
От кабинета но министър-председателя Алексис Ципрас бяха по-дипломатични, но изтъкнаха, че би следвало новото име да съдържа географско определение в себе си.
 
В изявлението от канцеларията на премиера се посочва, че Атина приветства достигнатото от Скопие разбиране, че „решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна употреба“.
„Въпреки това, насърчаваме нашите съседи да продължим да работим заедно за намиране на взаимно приемливо решение с географско или времево определение, точно както предвижда пакетът от предложения, които представи специалният пратеник на ООН Матю Нимиц“, се казва още в съобщението.
 
В него отново е повторена гръцката позиция, че решението и всичко, свързано с премахването на иредентизма, трябва да бъдат гарантирани чрез конституционна промяна.