София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гърция отложи за днес историческия вот за Македония

Хиляди протестираха тази нощ в южната ни съседка

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Гръцкият парламента отложи за днес гласуването на Преспанското споразумение, което ще промени името на Македония, заради многохилядните протести в Гърция. Близо 230 депутати от общо 300 искат да изразят мнението си преди историческия вот. Гласуването вероятно ще се проведе днес около 14.30 часа.  Очаква се договорът да бъде ратифициран с минимално мнозинство, тъй като се ползва със слаба политическа, а и обществена подкрепа в южната ни съседка.

Хиляди хора демонстрираха снощи в главните градове на Гърция и на северната граница на страната срещу  сделка за решаване на десетилетния спор за името с Македония, която ще даде път на балканската страна към НАТО и ЕС.

Полицията съобщи, че повече от 2 000 протестиращи са се събрали пред парламента в Атина в четвъртък.  Наложило се е властите да изстрелят сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат група, която се опитала да счупи кордон пред парламента по време на протеста. 60 - 70 души са били задържани по подозрение в планиране на актове на насилие, съобщи „Вашингтон поуст“.

По-рано през деня фермери от Серес, които също са против споразумението от Преспа, се опитаха да блокират границата с България, но не успяха.

Социологическите проучвания показват, че повечето гърци се противопоставят на термина "Македония", използван в споразумението. Гръцкото население се опасява, че употребата на думата Македония може да доведе до териториални претенции за едноименната северна провинция на Гърция и за присвояване на гръцкото културно наследство, обвинения, които Македония отрича.