София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЪРЦИЯ ОТНОВО БЕЗ СДЕЛКА С ЕВРОГРУПАТА

НЕПРЕОДОЛИМИТЕ РАЗЛИЧИЯ МЕЖДУ БРЮКСЕЛ И АТИНА ОСТАВАТ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

 

Еврогрупата със заключение за Гърция: още има големи различия, които трябва да бъдат преодолени. След срещата в Рига, на която основна тема отново беше финансовата стабилност и споразумението с Атина, резултат за страната в криза пак няма.
След като от Гърция отново не представиха списък с реформи, еврогрупата призова за поемане на отговорност от страна на правителството на Алексис Ципрас.
Прогрес в преговорите между двете страни на срещата има, но представители на Брюксел заявиха, че няма да бъде сключена сделка с Гърция, ако страната не представи "цялостен и подробен списък с реформи".
Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум отказа да коментира в кои точно сфери е постигнатият напредък. Агенция „Ройтерс“ предаде, че става въпрос за отстъпки по отношение на реформите, които са били изисквани от международните кредитори на Гърция.
Новият краен срок за постигане на споразумение с Гърция е юни, но не е отхвърлена и възможността за извънредна среща в по-ранен срок.