София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гърция подкрепи България за Шенген

Президентът Радев е на посещение в Атина

7 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО. Двете държави могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, изградени върху общите европейски ценности. Това заяви президентът Румен Радев, който е на държавно посещение в Република Гърция по покана на гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това е първата визита на Румен Радев в Югоизточна Европа след встъпването му в длъжност като държавен глава.

Двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3 млрд. евро през 2016 г. и двете държави ще продължат да насърчават контактите между бизнеса, подчерта президентът Радев.

Изграждането на междусистемна връзка, свързваща газопреносните мрежи на Гърция и България, е от значение не само за страната ни, но и за региона, е позицията на държавния глава. Румен Радев призова този проект да се реализира в предвидените срокове.

В Атина Румен Радев положи венец на гроба на Незнайния воин, а по-късно беше посрещнат с официална церемония в Президентския дворец, където заедно с гръцкия президент направиха преглед на почетната рота.

По време на визитата си в Атина българският президент е придружаван от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на външните работи Емилия Кралева.