София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гърция призна името Северна Македония

Парламентът в Атина одобри Преспанското споразумение

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Гърция ратифицира договора с Македония, според който тя се преименува на Северна Македония и така си проправя път към членство в НАТО и ЕС. В Атина 153 депутати гласа „За“ договора със Скопие, 146 се обявиха „Против“ и само един се въздържа да гласува.

Към 145-те депутати на СИРИЗА се присъединиха още 8 народни представители: Танасис Теохаропулос, Спирос Ликудис, Елена Кунтура, Танасис Папахристопулос, Катерина Папакоста, Ставрос Теодоракис, Йоргос Мавротас и Спирос Данелис. „Въздържал се“ гласува Йоргос Псарианос.

В края на започналите в понеделник дебати по проектозакона за „Ратификация на окончателното споразумение за разрешаване на споровете, описани в Резолюции 817 (от 1993 г.) и 845 (1993 г.) на Съвета за сигурност на ООН и отмяна на междинното споразумение от 1995 г. и установяване на Стратегическо партньорство между страните“ заместник-външният министър на страната Йоргос Катругалос заяви, че „Гърция има роля на Балканите, Гърция има история и бъдеще на Балканите и Преспанският договор му служи най-добре“.

„Преспанският договор е историческа стъпка не само за двете страни, но и за по-широкия регион, и за цяла Европа. Защото той установява отношения на приятелство, сътрудничество и стабилност в обстановка на постоянна дестабилизация по целия свят. Ратификацията е патриотическа задача. И мнозинството в парламента ще отговори позитивно на тази задача, оставяйки настрана политическите различия и тесните партийни интереси“, заяви от своя страна премиерът на Гърция Алексис Ципрас преди гласуването.