София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гърция ще се стреми към политическо споразумение с кредиторите

Говорителят на гръцкото правителство каза, че са налице условия за споразумение

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

На днешната среща на Еврогрупата в Брюксел, Гърция ще се бори за постигане на политическо споразумение със своите кредитори, за да може да си осигури продължаване на финансовата помощ за страната, съобщават гръцките медии.

Нюз. ин предполага, че най-вероятно ще бъде постигнато споразумение, тъй като миналата седмица беше договорено между директора на Международния валуен фонд Кристин Лагард и германския канцлер Ангела Меркел участие на Международния валутен фонд в гръцката спасителна програма и за изместване на въпроса за облекчаване на гръцкия дълг за догодина, след провеждането на изборите в Германия.

Правителството в Атина заяви, че подкрепя включването на фонда в гръцката програма, но даде ясно да се разбере, че целта е постигане на споразумение без повече икономиии. Гръцкият правителствен говорител заяви, че са налице условия за постигане на споразумение.

Според Атина постигането на споразумение ще даде възможност за приключване на втория преглед на гръцката програма, от който зависи отпускането на нови заеми за страната. През юли тази година Гърция трябва да изплати на 7 милиарда евро задължения.