София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гутериш призова за незабавно прекратяване на военната ескалация в Сирия

Той напомни на страните, че трябвада спазвазват задълженията си по международното право

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш призова всички страни незабавно да спрат военната ескалация в Югозападна Сирия. Това се посочва в петък в изявлението на официалния представител на генералния секретар на ООН, предаде ТАСС.

"Той [Гутериш] призовава за незабавно прекратяване на военната ескалация и призова всички заинтересовани страни да се съобразят с техните задължения съгласно международното право и международното хуманитарно право, включително защитата на цивилното население и гражданската инфраструктура", се казва в изявление на сайта на ООН.

Гутериш подчерта силната си загриженост за неотдавнашното ескалиране на ситуацията в Сирия. В изявлението се отбелязва, че наземните атаки и въздушните бомбардировки са станали причина хиляди цивилни да напуснат домовете си и да се отправят към йорданската граница. Като припомня,  мерките за деескалация и споразумението за прекратяване на огъня, което помогна до известна степен да се стабилизира ситуацията в югозападната част на Сирия през последната година, генерален секретар отново призова страните да проявят сдържаност и зачитане на споразуменията, постигнати по-рано.

В четвъртък, Държавният департамент заяви, че Вашингтон е дълбоко загрижен за съобщенията за повишена активност на сирийските въоръжени сили в зоната на деескалация в югозападната част на страната. Те предупредиха Москва и Дамаск за "сериозните последици" от нарушението от страна на сирийските власти на прекратяване на огъня в определения район.

Както вече беше съобщено от говорителя на водената от САЩ международна антитерористична коалиция, една  от бригадите на така наречената Сирийска свободна армия, разположена по границата с Йордания  и съветници от водената от САЩ международна коалиция бяха нападнати от неидентифицирани въоръжени формации на 21 юни в зоната на деескалация в югоизточната част на Сирия. Както се подчертава от пресслужбата  съветниците на коалицията и нейните съюзници  „отвърнаха на удара", след което неидентифицирани сили са прекратили огъня. Няма жертви от страна на коалиционните сили и техните партньори.