София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хакерски скандал между Русия и САЩ

Най-големите компютърни атаки са приписани на Русия

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Правителството на САЩ обвини официални представители на Русия за кампанията от кибератаки срещу организации на Демократическата партия и заяви, че това е опит за намеса в кампанията на президентските избори в САЩ на 8 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Официални представители на разузнаването на САЩ изразиха увереност, че руското правителство е ръководило неотдавнашните прониквания в електронни пощи на американски физически лица и институции, включително политически организации на САЩ.

Позицията на Вашингтон е, че Москва е атакувала компютрите на Националния комитет на Демократическата партия, както и на отделни политици.


САЩ са решени да защитят интересите си в киберпространството и ще изберат мястото и часа на отговора си към Русия, заяви пожелал анонимност американски официален представител, цитиран от Франс прес.


Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи като „глупост“ обвиненията, че Руската федерация е замесена в хакерски атаки срещу сървъри в САЩ.


Той посочи, че сайтът на Кремъл редовно е атакуван от хакери, но това не е повод за отправяне на обвинения към други държави.