София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хакнаха новите супер камери на КАТ

Радар-детектор може да спаси водачите от глоби

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Новите супер камери на КАТ могат да бъдат надхитрени. Радар-детектор, който е позволен у нас, може да спаси всеки водач от глоба. За момента те са в тест период и се очаква да бъдат пуснати по Коледа. Новите супер придобивки работят с т.нар. ефект на Доплер (промяна на приеманата от наблюдателя или предмета честота и дължина на вълната). Компютърни експерти твърдят, че така сигналът им може да бъде уловен от детектор в автомобила. Радарът има за цел да предупреждава водача, че на няколко секунди разстояние има вероятност да бъдат заснети и съответно да бъдат глобени, ако не са изрядни.

Модерните камери могат да следят както в статично положение, така и в движение. Освен за превишена скорост, ще улавят и липсваща "Гражданска отговорност", издирвани и оперативно интересни за МВР автомобили.

От КАТ обясняват, че в левия долен ъгъл, под предния регистрационен номер, на всяка от патрулките със супер камери има радарен сензор, който ще разчита какво пише на всяка автомобилна табела, с която колата на КАТ се разминава. На дисплей в купето униформените разбират веднага дали водачът е в нарушение. Ако е така, камерата на покрива на колата прави снимка и веднага се издава санкция.

"Дори агресивното поведение на пътя ще се заснема и полицаите ще спират на място такива водачи", уточни шефът на "Пътна полиция" комисар Росен Рапчев.