София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хакват смартфони и през You tube

Атаката се осъществява, след като се използват скрити гласови команди

8 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

За всички притежатели на смартфон – той може да бъде хакнат чрез гласови команди от видео в YouTube. Това са установили учени от Калифорнийския университет Бъркли и Университета Джорджтаун, пишат technews.bg и vesti.bg. Атаката се осъществява след като се използват скрити гласови команди.Тези команди са недоловими за човешкото ухо, но се възприемат от мобилното устройство. Достатъчно е потребителят да разгледа видео в YouTube, за да бъде хакнато неговото мобилно устройство.

Оказва се обаче, че няма значение на какво устройство се възпроизвежда злонамереното видео – смартфон, компютър, таблет или телевизор. Всички команди се възприемат от гласови помощници като Google Now, Siri и Cortana, инсталирани на мобилната ви джаджа. Подобна възможност позволява на атакуващите да инсталират вредни програми, с помощта на които могат да правят изменения в конфигурацията на устройството или да крадат лични данни.

Потребителите могат да се предпазят от заплахата като забранят получаването и изпълнението на гласови команди. Генералното решение е да се разработят по-добри инструменти за разпознаване на глас, заключават изследователите.