София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ХАОС ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ФРАНЦИЯ

Снежната буря блокира пътища и летища и остави хиляди пътници на студа

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Снежната буря блокира пътища и летища и вся хаос във Великобритания и Франция. Почти цяла Великобритания е скована от студа, а поледици и сняг обхванаха и северната част на Англия, Мидландс и Шотландия. Пътищата бяха затворени, а хилядите пътници, прибиращи се у дома след коледните празници, останаха блокирани.
В Шефилд група пътници се наложи да прекарат нощта в църква, след като автобусът им закъсал в преспите. Десетки шофьори пък изоставиха колите си по улиците на града.
Летищата „Джон Ленън” и „Лийдс Брадфърд“ бяха затворени, за да бъдат почистени пистите от снега. В събота беше спряно и движението към и от лондонската ж.п. гара Кингс Крос, където хиляди пътници се опитваха да се приберат у дома.
Междувременно във Франция десетки хиляди автомобили бяха блокирани по планинските пътища заради силните снеговалежи в страната. Ситуацията там се усложни и заради засиления трафик към планинските курорти.
В събота вечерта около 15 хиляди автомобила бяха блокирани във френския алпийски департамент Савоа. Местните власти са предприели действия за осигуряването на подслон за останалите на пътя. Големи задръствания са се образували на много пътища в региона Рона-Алпи в посока към Женева. Очаква се снеговалежите и студът да се задържат и днес.
В 19 департамента в източната и северната част на Франция е обявен "оранжев" код на опасност. Очаква се до края на деня в планинските райони в Източна и Югозападна Франция да падне най-малко половин метър сняг.