София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хари и Меган с благодарност към български баби

Жените им изплели вълнени чорапи, а кралските особи им върнали жеста

6 годиниЛюбопитно 3 Боряна Райчева

Неочаквано писмо не откъде да е, а от Бъкингамския дворец във Великобритания, пристигана в гоцеделчевското село Баничан. Причината за полученото послание е, че младоженците принц Хари и съпругата му Меган Маркал решили да изкажат благодарността си към местните баби, които преди два месеца им изпратили специален подарък за сватбата – ръчно изплетени баничански чорапи.
 
 Прочутите вълнени чорапи в областта се дават при изключително важни събития като годеж, брак, кръщене и други подобни, а възрастните жени избрали да ги дарят на младата кралска двойка, защото много ги харесвали. Пред „Нова телевизия“ те споделиха и детайли по изработката подаръка.
 
 
Жителите на селото не били никак убедени, че дарът им ще стигане до адресатите, а по-скоро очаквали, че ще им го върнат заради грешен адрес. Съдбата обаче си знае работата и вместо да им върнат чорапите, на входната врата на една от авторките на плетките Румяна Джибова открива пощенски плик от Великобритания.
 
 
В плика има благодарствено писмо, подписано от Меган и Хари, в което те подчертават, че са възхитени от оказаното им внимание. Изпращат на бабите още и картичка с тяхна фотография от деня на сватбата им.
 
 
 
В Баничан през смях говорят, че може техните вълнени чорапи да се превърнат в моден хит. Снимката и писмото вече са в местното читалище, за да бъдат показвани на всички гости на селото, а голямата поука от цялата тази приказна кралска история за бабите се състои в това да ценим традициите си и да пазим занаятите, които ни прославят по цяр свят.