София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хаваите не се съобразиха с Тръмп за споразумението за климата

Над 10 щата създадоха Американски съюз за климата

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Хаваите се превърнаха в първия американски щат, прокарал закон за изпълнение на целите и ограниченията, заложени в споразумението за борба с климата от Париж, пише "Ню Йорк таймс".

Решението категорично пренебрегва президента на САЩ Доналд Тръмп, който миналата седмица обяви, че оттегля страната от историческата сделка.

Губернаторът на Хаваите Дейвид Айдж се подписа по два законопроекта на церемония в Хонолулу. Единият законопроект формулира мерките за намаляване на емисиите на парникови газови в съответствие със заложените в Парижкото споразумение цели, приети в края на 2015 г. Другият законопроект ще позволи сформиране на специален екип, който ще помогне на щата да подобри качеството на почвата и премахването на въглеродните емисии от атмосферата.

Айдж се присъедини към кметове от щата, и се подписаха под специално споразумение с ангажимент за изпълнение на целите.

Хаваите са един от над 10-те щата, които създадоха Американски съюз за климата. Те се ангажират да изпълнят парижката сделка, въпреки че федералното правителство взе решение да се оттегли.

Алиансът беше обявен от губернаторите на Калифорния, Вашингтон и Ню Йорк миналата седмица. В него влизат още Минесота, Вирджиния, Масачузетс и Върмонт.

Паралелно Майкъл Блумбърг, бившият кмет на Ню Йорк, координира съюз от градове, корпорации и университети, които обещават да изпълнят споразумението за климата.