София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хейли: Последна дума за статута на Йерусалим имат израелци и палестинци

САЩ смегчиха тона по въпроса за столицата на Израел

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Решението на президента Доналд Тръмп  за статута на Йерусалим е правилно и ще помогне да ускори мирния процес в Близкия изток. Това каза пред Си Би Ес посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли. Но, подчерта тя, решение за статута на града ще вземат израелците и палестинците, а не американците, защото, по думите й, Тръмп не е говорил за бариери и граници в изявлението си. Това е правилно, защото е факт - Йерусалим е столица на Израел, каза Хейли и изрази мнение, че мир ще настъпи, когато и двете страни признаят реалното положение на нещата.

Вашингтон сериозно смегчи тона, след като преди дни официалната американска позиция беше изцяло в подкрепа на израелското виждане, че това е легитимната столица на еврейската държава.

Извънредна среща на върха на премиерите на Египет и Йордания и краля на Йордания се проведе в Кайро. Египет и Йордания са единствените арабски държави в региона, признали Израел.  Вчера парламентът в Аман заплаши с преразглеждане на мирното споразумение с еврейската държава в знак на несъгласие с решението на Доналд Тръмп.