София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хероин от Иран за над 63 млн. лв. заловен на  ГКПП "Видин - Калафат"

Той е бил скрит в теракотни плочки

7 годиниПравосъдие 12 Боряна Райчева

Шефът на Агенция "Митници" главен комисар Георги Костов обяви, че митничарите на ГКПП "Видин - Калафат" са заловили Рекордно количество хероин. „Колегите извършват анализ на транспортните документи и установяват, че изпращача е непозната фирма, а получателя на плочките в Холандия е фирма с предполагаема дейност, свързана с хранителните продукти“, обясни Костов. Той посочи, че след разпечатването на един от палетите са установили острата миризма на оцетна киселина, която ги насочва, че може би става въпрос за наркотично вещество.„Когато разпечатват един от палетите установяват острата миризма на оцетна киселина, която насочва колегите, че може би става въпрос за наркотично вещество. Общо са иззети 400 пакета по 1055 грама - общото тегло на иззето наркотично вещество е 423 кг 222 грама“, заяви директорът на Агенция „Митници“. Хероинът е с изключително висока чистота, наближаваща 70%. Прогнозните му цена по разценка на съдебната ни система е 63 млн. 484 хил. лева.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че в следствие на бързо извършените справки и издирвателни мероприятия са успели да установят склада, където е претоварена стоката и да задържът изпращача, който е организирал претоварването на стоката и изпращането й към крайната дестинация- Холандия. „В следствие на работата беше установен целия път на стоката от преминаване на българо-турската граница на 17 май с влекач и ремарке с иранска регистрация, управлявано от иранец до мястото, където стоката е била разтоварена. Оттам е претоварена на български влекач и ремарке с водач на български гражданин, който е 56-годишен. Цялата система е изградена с оглед на това да се прекъсне връзката с Иран, тъй като тя е рискова държава по отношение на стоки и товари към Западна Европа“, коментира Маринов. Той уточни, че е задържан е изпращача, който е управител на търговско дружество, на което съпругата му е собственик. Към момента тя не е задържана, защото продължават оперативно-издирвателните мероприятия“. Седалището на дружеството е София. Задържаното лице е 43-годишен български гражданин мъж с криминални регистрации, но не са свързани с наркотрафик.

От своя страна  главният прокурор на Р България Сотир Цацаров припомни, че на 5 юли 2016 в 17.30 часа на ГКПП „Лесово“ започва митническа проверка на товарен автомобил с полуремарке. ТИР-ът е с иранска регистрация, шофьорът е ирански гражданин и товарът на ТИРА-а са кутии с доматено пюре. „При извършената митническа проверка се установява, че в част от кутиите, има хероин. Огледът е доста труден от физическа гледна точка, на колегите им се налага, използвайки нормални отварачки, да отворят цялото количество в ТИР-а“, допълни главният прокурор. Хероинът е с общо тегло 200 кг, концентрацията на активно вещество тогава е 58%. Стойността на хероина е 18 млн. лева. Шофьорът на ТИР-а е задържан, а към настоящия момент тече срокът за внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд - Ямбол.  Цацаров припомни, че на 24 април 2017 година на ГКПП „Капитан Андреево“ в 09.00 часа е спрян за щателна митническа проверка ТИР, управляван отново от ирански гражданин. ТИР-ът е превозвал подправки за паниране на пилешко месо. „В 468 от кутиите, вместо подправка, има 214 кг хероин. ТИР-ът е с крайна дестинация Полша“, коментира Цацаров. Към настоящия момент се провеждат действия по разследването.