София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хиляди гневни на Симеонов, готвят протести

Причината е обидните думи на вицепремиера към майките на болни деца

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Майките на деца с увреждания и хиляди други българи потвърдиха в социалната мрежа участието си в предстоящия протест в понеделник в 12:30 часа пред сградата на Министерски съвет. Основното искане е оставката на вецепремиера Валери Симеонов, а очакванията са това да бъзе най-масовото улично недоволство от началото на кабинета "Борисов 3". В страницата на събитието в социалната мрежа потвърдилите участие са над 5 000 души, а над 20 000 са заявили интерес.
 
Конкретните мотиви на майките и всички други български граждани, обидени от думите  "кресливи жени с уж болни деца", произнесени от Симеонов по адрес на протестиращите родители, звучат така:
 
"Искаме оставката на Валери Симеонов от поста Заместник министър- председател на Република България!
Заради срама, който изпитва всеки нормален български гражданин от неадекватното му поведение!
Заради системни обиди към членове на обществото и използване на езика на омразата!
Заради това, че превърна думата "патриот" в обида!
Недопустимо е този човек да продължава да представлява българския народ!", пишат организаторите на протеста във фейсбук и са категорични, че ще останат на улицата, докато Симеонов не подаде оставка или Борисов не го уволни от кабинета.
 
Към протеста на майките се очаква да се включат и недоволните от качеството на ремонтите в София и управлението на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Те се събират пред Столична община също в понеделник в 12 часа и оттам ще се насочат към сградата на правителството. 
Набира сила и онлайн петиция, която настоява за отстраняването на националиста от кабинета, като  до момента тя е подписана от над 3500 души. 
 
Освен в столицата протести за отстраняването на Валери Симеонов ще има  още и в Пловдив и Стара Загора, като те  ще започнат от 18 часа.
Искащи оставката на Симеонов ще протестират и извън границите на страната. Българи от Лондон ще се съберат във вторник от 19:00 часа пред посолството ни в британската столица с настояване вицепремиерът да се раздели с поста си.