София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ХИЛЯДИ НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ПРОТЕСТИ В МАКЕДОНИЯ

ДЕМОНСТРАНТИТЕ С ПАЛАТКОВ ЛАГЕР В СКОПИЕ, СРЕД ТЯХ И БЪЛГАРИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Опозиционният лидер в Македония Зоран Заев прекара нощта в палатков лагер, направен пред сградата на правителството в Скопие няколко часа след масовия протест срещу управлението на Никола Груевски. В демонстрациите взеха участие партии, сдружения и неправителствени организации. Хиляди граждани на Македония призоваха за оставки на кабинета Груевски.
В палатките останаха няколкостотин души, които заявиха, че няма да напуснат временните убежища пред парламента докато премиерът не се откаже от поста си.
Ръководството и представителна група на Българския културен клуб в Скопие взеха участие в масовите демонстрации. От БККС заявиха, че застават в защита на демокрацията и благодариха на представителите на европейските институции и партии, дошли да подкрепят македонските граждани. Българското знаме беше прието от тълпата, събрала се пред парламента, без враждебност. От БККС адмирираха смелостта на опозиционния лидер Зоран Заев, но призоваха за признаване на българската общност в Македония. Надеждите на македонските българи са, че след като бъде сменен режимът на Груевски, приоритетите на новата власт ще бъдат премахването на антибългарската кампания, реформи в образователния сектор и елиминиране на враждебните настроения между европейските общности.
Днес в Скопие ще се проведе втората лидерска среща за разрешаване на политическата криза в страната. На нея ще присъстват премиерът Никола Груевски, неговият опонент Зоран Заев, Али Ахмети от партията Демократически съюз за интеграция и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците.