София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хиляди на протест в Париж срещу антисемитизма

Оскверниха 80 еврейски гроба във Франция

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Около 20 000 излязоха на протест в центъра на Париж срещу антисемитизма. Това беше най-голямата от повече от 10 демонстрации в цялата страна, съобщи Ройтерс.

Премиерът на Франция Едуар Филип също беше на демонстрацията в Париж.

В митингa срещу антисемитизма във френската столица на площада на Републиката участваха и бившите френски президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Президентът Еманюел Макрон не бе на митинга, но по-рано през деня той посети заедно с главния равин на Франция Хаим Корсиа малкото еврейско гробище в Каценем, в Елзас, където бяха осквернени гробове, а на надгробните камъни бяха надраскани свастики. "Извършителите на тези деяния не са достойни за републиката", каза Макрон.

Оскверняването на гробището бе осъдено и в Израел от премиера Бенямин Нетаняху, който призова лидерите на Франция и Европа да застанат твърдо срещу антисемитизма". "Това е напаст, застрашаваща всички, не само нас, и трябва да бъде заклеймена където и когато надигне глава", добави той.

След посещението в Каценем президентът Макрон и председателите на двете камари на парламента положиха венци на Мемориала на холокоста в Париж.

Повод за митингите беше поругаването на 96 надгробни паметника в еврейско гробище в Елзас, недалеч от границата с Германия.

На гробовете бяха издраскани със спрей пречупени кръстове, а на един беше написано, че това е дело на Черните вълци от Елзас - неонацистка, сепаратистка група, активна през 70-те години на 20-ти век.

Това беше вторият подобен случай в района, като през декември други 40 гроба, както и паметник на жертвите от Холокоста, бяха поругани в градче на около 30 километра от следващата атака.