София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хиляди празнуваха в планината с Витоша Зимен Фест и София

Евростолица на спорта

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В суператракция и емоционален спортен празник се превърна четвъртото издание на Витоша зимен фест. Близо 600 бяха участниците, а няколко хиляди проследилите екшъна на спусканията с колела и ски край хижа Алеко.

Многобройна бе и групата на хората от третата възраст, която допринесе за доброто настроение с изпълнение на планинарски песни и стихове, посветени на Витоша. Най-доволни обаче бяха малчуганите, които изпробваха умения в истинско състезание по паралелен слалом с награди за всеки участник. В състезанието участваха по 10 представители на ски-училищата на Витоша. Добре обработените писти след прясно навалялия сняг и отличните условия допълнително спомогнаха за добрата организация на феста.

С най-голям интерес бе проследено спускането с колела по сняг за време. Стартът бе даден от зам.-кмета на София Дончо Барбалов. Той поздрави присъстващите и потвърди амбицията на Столична община да прави всичко възможно за подобряване достъпа до планината и осигуряване на по-добри условия за ски, отдих и туризъм. Барбалов се срещна с председателя на Сдружението на Витошките ски и борд училища Марина Тепавичарова, с Радослав Пеев от Витоша ски и с Иво Рангелов от Мотен спорт. Те обсъдиха бъдещето на Витоша и начините да се подобрят условията за ски-обучение на децата в планината. Всеки ден между 800 и 1000 деца от столицата са на ски и борд училища на Витоша. Миналата година Столична община рехабилитира пътищата на Витоша, подмени заслони по спирките и пусна
нови екологични автобуси по транспортните линии в планината.

Спускането с колела на сняг се организира по инициатива на София –Европейска столица на спорта за трети път в България, след като дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 г. Шоуто в планината отново бе със старт на плаца пред х. Алеко, като за първи път за година имаше е надпревара с сноускут. Зрителите видяха много екшън изпълнения по дългото 800 метра трасе, оформено с множество виражи, скокчета и възможности за трикове. Най-бърз до финала пред долна станция на Романския лифт бе Борислав Василев 1:11,86 мин., следван от Цветомир
Даков 1:13,72, Роберто Василев 1:16,62 и др. При дамите шампионка е Изабела Янкова 1:33,14, следвана от Маргарита Христова 2:40, 58. Стоян Халембаков пък грабна титлата при спусканията със сноускут с 50,11 сек, пред Тодор Киров 1:00,36 мин. и Владимир Кривцо 1:05,53 мин.

Тази година ски-бягането бе на писта „Универсиада“. Съвместно с БФ Ски се организира състезание за Купа Витоша, което е Мемориал „Георги Зографов“. То бе в пет възрастови групи с четири масови старта, а най-дългата дистанция е 10 км. Като част от Витоша зимен фест след старта на ски-бегачите имаше възможност за масово пробягване на любители по писта „Универсиада“. Всички резултати можете да намерите на сайта на
ски-федерацията.

Състезанието по ски-алпинизъм бе със старт-финал пред хижа Алеко, като големият маршрут бе с дължина 12 км и впечатляващата денивелация от 1200 м. Надпреварата събра най-добрите в този спорт у нас, а условията бяха превъзходни. Най-бърз при мъжете бе Никола Калистрин от Алпирински Банско, финиширал за 1.15:59 ч., пред съотборника си Иван Геров 1.25:03,Кирил Николов – Дизела от СК Вертикален свят 1.26:29 и др. При жените шампионка е Ивона Михайлова с 1.51:48, следвана от Михаела Георгиева – и двете от Алпирински Банско. След финала стана ясно, че проблем със закрепяща каишка е попречила на Кирил Николов Дизела да вземе втора победа на Витоша зимен фест след титлата му преди 4 години.

Призьорите бяха наградени от зам.-кмета на София Дончо Барбалов,  Анатоли Илиев – организационен секретар на София – евростолица и др. С Витоша зимен фест София – европейска столица на спорта стартира годишната програма от активности за 2019-а. Спортният празник се провежда за четвърта поредна зима и отново е посветен на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за осми път и обединяваблизо 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове в 46 държави.

Домакините от Витоша ски отново предоставиха карти на символична цена от 1 лв. за участниците във Витоша зимен фест. Освен това всички деца под 14 години ползваха лифт карти на цена 1 лв.

Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Концепт Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Програмата за Феста предвиждаше още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини.

ГЛОБАЛНА СНЕЖНА ЕМОЦИЯ. Деня на снега се чества тази година в 46 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази зима участниците бяха над 900 000.

Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.