София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хиляди се поклониха пред чудотворната икона на Свети Мина (СНИМКИ + ВИДЕО)

Поверието е, че молитвите, изречени в този ден се сбъдват

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Почитаме паметта на покровителя на семейството Светия Великомъченик Мина. Хиляди вярващи се стекоха пред чудотворната икона на светеца в манастира „Свети Мина“ край София. Поверието е, че молитвите, изречени в този ден се сбъдват.

Според християнското предание Мина е бил войник в Египет. Умрял е като мъченик на вярата, измъчван и посечен от римски войници. Вярващи християни пренесли останките му и го погребали в родния му град Александрия. На мястото била построена църква, където от молитвите, отправени към светеца, започнали да се случват много чудеса.

Вярата в силата на светеца се е съхранила с вековете. В ден като днешния дворът на манастира се препълва от хора, пристигнали от цялата страна, всеки със своята съдба и молитва.

Браницки епископ Григорий обясни, че светецът наистина помага, когато молитвата е отправена с пълна и чиста вяра.

В народните представи светецът е считан за господар на вълците, които трябва да пуска и прибира. Затова и неговият празник се свързва с така наречените Вълчи празници – времето на най-дългите нощи, от Архангеловден до Коледни Заговезни. Днес миряните отправят своите молитви най-вече за здраве, а за някои присъствието на този ден в манастира е традиция.

Хората, молелите са пред иконата на Свети Мина или в негов манастир твърдят, че чудеса се случват.

На всички вярващи, дошли в двора на манстира в днешния свят ден, беше раздаден и курбан.