Гледай
на живо

Хиляди унгарци протестират срещу Орбан

Той се учи от Ердоган и Путин, твърди опозицията

Хиляди унгарци протестират срещу Орбан 30 000 души се събраха на митинг в Будапеща пред зданието на парламента на протест срещу политиката ... thumbnail text

30 000 души се събраха на митинг в Будапеща пред зданието на парламента на протест срещу политиката на премиера Виктор Орбан. Според наблюдатели, вчера протестите са събрали над 100 000 души в цялата страна.

Организаторите на протестите ги наричат безпартийни, въпреки участието в тях на различни опозиционни партии.

Управляващата партия „Фидес“ спечели последните парламентарни избори с близо 50 % от гласовете, което и дава право да променя Конституцията на страната. Виктор Орбан стана за трети път премиер на Унгария. Първо той бе начело на правителството в периода 1998-2002-а година, а след това се върна във властта през 2010-а.

Опозицията обвинява Орбан в антиевропейски политически курс, ограничаване на свободата, сближаване с авторитарните режими на Владимир Путин и Реджеп Ердоган и опит да превърне Унгария в това, което сам нарече „нелиберална демокрация“. От своя страна привърженици на Орбан го подкрепят заради антимиграционната политика и започналото при него икономическо оживление.

В навечерието на последните избори Орбан обеща много бързо да приеме закони, които да ограничат и дори да забранят неправителствени организации, които помагат на мигрантите.