София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хитрино - 2 години от трагедията

Взривът взе 7 жертви, рани десетки и заличи улици

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Навършват се две години от трагедията в Хитрино. На 10 декември товарен влак, превозващ цистерни с пропилен и пропан бутан, влиза в населеното място. При навлизане в железопътното отклонение седем цистерни дерайлират, а една от тях се самозапалва. В селото беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

Тежкият инцидент отне седем човешки живота. Близо 30 души са ранени. Разрушени са над 20 сгради. Налага се евакуация на селото заради опасност от обгазяване.

Според ескпертите, изготвили експертиза по делото, възпламеняването е възникнало между 3 и 5 минути след дерайлирането на композицията. Тръгнал е от печка на твърдо гориво, която се е намирала на 280 метра от дерайлиралата цистерна. Това е къщата, която беше напълно разрушена при инцидента. Пропиленът от цистерна 10, който е 45 тона, е изтекъл за 39 секунди. В този период контактната мрежа на гара Хитрино е била изключена и не е причинила взрив.

В навечерието на втората годишнина от железопътната катастрофа, в Хитрино официално бяха дадени ключовете на 12 нови къщи. Те са изградени с близо 1,5 млн. лева, осигурени от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. Общият брой на новите къщи в Хитрино е 23.

Днес в село Хитрино Областното и Общинско ръководство на ДПС ще положат венци и ще дадат курбан в памет на жертвите на трагедията. Пред домовете на жертвите ще бъдат поставени венци и цветя.