Гледай
на живо

Холандците знаели за заразените яйца още в края на 2016

Информацията е била скрита

Скандалът със замърсените с фипронил холандски яйца се пренесе и в съседна Белгия. Белгийският парламент изслуша министри, които обясниха какви мерки са взети.

Преди дни стана ясно, че холандски ферми са доставяли замърсени с токсичния препарат яйца за търговски вериги в Белгия, Германия, Франция, Швейцария, Великобритания и Швеция. Според експертите фипронилът е умерено токсичен, но ако попадне в организма във високи концентрации, може да увреди черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

Не е докрай изяснено как препаратът, който по принцип се използва за растителна защита и за защита от хлебарки, бълхи, кърлежи и други паразити, е попаднал в кокошките, но се смята, че е заради използването на почистващ препарат, който съдържа фипронил.

В сряда белгийският министър на земеделието Денис Дюкарм заяви пред парламента, че холандските власти са знаели за наличието на опасни вещества още в края на 2016 година – 9 месеца преди скандалът да излезе наяве, но са укрили информацията.

Според белгийската министърка на здравеопазването Маги де Блок холандците само някои страни за потенциалната опасност.

Големите търговски вериги в Германия вече изтеглиха от продажба всички холандски яйца, повечето други страни предприемат подобни мерки.