София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Холандия намира за неуместни санкциите, наложени й от Турция

Анкара отмени всички дипломатически полети

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте нарече неуместни дипломатическите ограничителни мерки, приети от Турция на фона на разгарящия се скандал между двете страни, предаде Ройтерс.

По-рано вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш обяви забрана на за влизане в страната на посланика на Холандия Корнелис ван Риж. Бяха отменени всички дипломатически полети от Холандия в Турция и всички държавни срещи на високо равнище с представители на Холандия. Освен това Куртулмуш препоръча на парламента да отмени дружеските отношения между Анкара и Амстердам.

Премиерът на Холандия заяви, че санкциите от страна на Анкара не включващи икономически ограничителни мерки, „не са толкова лоши“.

"От друга страна намирам за странно, че в Турция говорят за санкции, когато ние имаме повече причини да сме ядосани“, заяви Рюте.

Миналата седмица властите в Холандия не пуснаха в страната самолет с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, който планираше да посети митинг в Ротердам и да говори с живеещите там турски граждани за конституционните поправки, предложени на референдум, който ще се проведе на 16-и април в Турция.

Да стигне до митинга в Холандия с наземен транспорт, опита турската министърка по
семейни въпроси Фатма Бетюл Саян Кая, докато служители на вътрешното министерство пресякоха пътя на автомобила й, обвиха я за „нежелана чужденка“ и я отпратиха от страната.