София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Холандия проучва дали Анис Амри е бил в Амстердам

Според властите има признаци за това

7 годиниКрими 5 Боряна Райчева

Холандската полиция проучва информацията дали заподозреният в извършаването на атентата на коледен пазар в Берлин Анис Амри е бил в Амстердам, съобщава Ройтерс.

Според телевизионния канал Ел Си Ай в рамките на 15 часа Амри е стигнал до френския град Лион, с автобус на компанията Flixbus, който потеглил от гарата Слотердайк в Амстердам. Отбелязва се, че служителите на компанията не са проверили личните документи на Амри, както и неговият багаж, в който е бил пистолетът му.

Вим де Бруин – представител на холандската полиция заявил, че има признаци, които показват, че Амри е посетил Холандия преди да отпътува за Франция. Води се разследване по наличните данни. Все още не е известно как тунизиецът се е добрал от Берлин до Амстердам.

Припомняме, че вечерта на 19 декември камион се вряза в коледен пазар, в центъра на Берлин. Загинаха 12 човека, а 48 бяха ранени и откарани в болница. Властите в Германия заявиха, че става дума за терористичен атентат. Заподозрян за атаката е 24-годишния тунизиец Анис Амри, който официално е обявен за издирване.

На 23 декември стана ясно, че Амри е убит в предградие на Милано, в престрелка с полицията. На Апенините тунизиецът пристигнал от Франция.