София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Холандски лалета за българското председателство

Мозайката се реализира по идея на Посолството на Кралство Нидерландия

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Кметът на Столицата Йорданка Фандъкова, Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и Яп Вернер, временно изпълняващ длъжността Посланик на Нидерландия в България, участваха в засаждането на цветна мозайка, изобразяваща логото на българското председателство на съюза.

„Лалето е нашият символ и това е приносът ни за успешния старт на българското председателство на ЕС. През месец април ще можем да видим българското лого в цветове“, заяви Яп Вернер. Той пожела на министър Павлова едно много успешно председателство. „ Председателството през първата половина на 2018 година ще бъде изпълнено с много предизвикателство, с много нелеки теми за дебат и дискусия в търсена на компромиси, така че се надявам, че това ще потвърди партньорството между България и Холандия в този процес“, заяви министър Павлова. Тя уточни, че лалетата освен лого на председателството , ще са и орнаментиката на визуалната идеантичност, която е одобрена от държавата ни за визуализация и брандиране. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че Амстердам е бил един от най-добрите примери за председателство на съвета на ЕС и се обърна с благодарност за съвместното им сътрудничество.

Мозайката се реализира по идея на Посолството на Кралство Нидерландия с подкрепата на Столична община и ще бъде  израз на приятелството и партньорството на Нидерландия и България в рамките на ЕС.