София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Холандският българин Патрик Смитьойс

Природата е най-ценното нещо, което има България, смята предприемачът

7 годиниОбщество 45 Боряна Райчева

Природата и природните ресурси са най-важният актив, който остана в България. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ холандецът Патрик Смитьойс, социален предприемач, който живее от повече от 10 години у нас. Женен е за българка, с която имат две дъщери.

След като основава текстилно предприятие, той се отказва от него заради невъзможността да се противопостави на конкуренцията от Китай, и се насочва към социални проекти.

По един от тях той организира компютърно обучение за над 300 деца в Самоков, но не среща никаква подкрепа от държава и местните власти.

Въпреки това той е доволен, че над 150 възрастни хора също са се включили в проекта, научили са се да работят с „Гугъл“ и „Скайп“, за да могат да контактуват с близките си в чужбина.

Патрик Смитьойс е автор на множество филми, посветени главно на българската приророда, включително и на филм за Трън и намерението да бъде отворена отново златната мина в района.

Според него резултатите от референдума в Трън са категорични и не могат да бъдат пренебрегнати от управляващите.

В България винаги съм се чувствал у дома и не искам и няма да се примиря, че нещата тук са така, казва Патрик Смитьойс.

Последният му проект е за изграждане на биорезерват на мястото, където Искър се влива в едноименния язовир. Според него там биоразнобразието е уникално и трябва да бъде съхранено за следващите поколения.