София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Холандският премиер е в София - ще има ли пробив за Шенген

Марк Рюте е на работно посещение

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Премиерът на Холандия Марк Рюте е на посещение в България и има среща с министър-председателя Бойко Борисов. Холандия е страната, която най-категорично се противопоставя на приемането на България в Шенгенската зона.

Очаква се двамата премиери да обсъдят охраната на външните граници на ЕС, както и разширяването на Шенгенското пространство.

България настоява, че е изпълнила всички критерии за членство в Шенгенската зона и вече има подкрепата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и на Европейския парламент.

При посещението си неотдавна в София германската канцлерка Ангела Меркел също обяви, че Германия подкрепя България по този пункт.

Миналата седмица по време на лекция в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България е изпълнила всички изисквания, страната е похарчила стотици милиони за укрепването на границите и е несправедливо да бъде държана извън Шенген.